DJ Krush @ A38 - 2008. február 29., péntek, 22:00

DJ Krush pár éve már adott egy zseniális-közeli koncertet az A38-on. Az absztrakt hiphop nagy japán zen-mestere visszatér, hogy életmű-DVD-jének kiadása alkalmából ismét bemutassa, milyen a dzsesszel, elektronikával elegyített okos és elmélyült hiphop.

Hideaki Ishi, azaz DJ Krush az elektronikus zene legnagyobb mágusai közé tartozik, azon kevesek elitklubjába, akik - mondjuk Matthew Herberthez, Amon Tobinhoz hasonlóan - kitörtek a szubkultúra keretei közül, és korunk meghatározó muzsikusai között tartják számon őket.

DJ Krush meghatározó közege a hiphop, annak is belassult, bonyolult ritmusképletekre épülő absztrakt válfaja. Krush ezeket gyúrja-keveri-kavarja dzsesszes, drum and bass-zes, breakbeates elemekkel, úgy, hogy a végeredmény egészen különleges, csak rá jellemző, finoman átszellemült anyag lesz. Krush meglepően meditatív művész, zenéiben jócskán felfedezhetők a japán buddhizmus hagyományai, ahogy egyik (legjobb) lemezének címe is mondja: Zen.

Producerként és DJ-ként gyorsan a legnagyobbak közé emelkedett: komoly együttműködésekben vett részt, a Zap Mamától Guruig, melyek megkoronázása a Coldcuttal közös, furcsa dupla koncept-remixalbum, a Back in the Base, ami az absztrakt hiphop megkerülhetetlen mérföldköve.

Ilyen életművel nem csoda, hogy az utóbbi időben inkább önnön emlékművét építi. Japánban nemrég jelent meg három DVD-be sűrített összegző kiadványa, amelynek világpremierje alkalmából nagyszabású turnésorozatba kezdett. Idén februárban Európát veszi célba élő projektjével, ennek egyik állomása lesz az A38 Hajó, ahol 2004-ben már emlékezetes koncertet adott.

Lemezek
Jaku, 2004
The Message at the Depth, 2003
Zen, 2001
Kakusei, 1999
Back in the Base (a Coldcuttal), 1997
MiLight, 1997
Meiso, 1996
Strictly Turntablized, 1994
Krush, 1994

line up:
DJ Krush (J) live,
Cadik,
Suhaid & Barabás Lőrinc,
Future

Elővétel: 3500 Ft
A fellépés napján: 4000 Ft

2 megjegyzés:

Unknown írta...

2002-ben a planetariumban sokkal jobb volt, mint a multkori a38-as. 29-en en is ott leszek :)

wovbagger írta...

tegyük hozzá, hogy február 29-én már negyedik alkalommal járt mo-n :O)